Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Preparate din carne de porc si vita

Boţi cu pisat:

Ingrediente:

500 g pisat (porumb măcinat fin)

500 g carne de porc

2 cepe

varză

sare, piper după gust, cimbru, boia

 

Mod de preparare:

Se spală pisatul în mai multe ape reci şi se opăreşte varza. Separat se căleşte ceapa tăiată mărunt, se adaugă pisatul, carnea tocată mărunt, sarea, piperul şi boiaua. Amestecul astfel obţinut se înveleşte în foi de varză şi se fac sărmăluţe mici, care se dau la foc potrivit, servindu-se cu smântână.

 

Tobă:

Ingrediente:

1 burtă de porc

sare , boia, piper

1 limbă, 2 rinichi, şorici, 2 urechi, 200g slănină, 500g carne

 

Mod de preparare:

Se taie toate bucăţi, lungi şi subţiri, se adu cu piper, boia şi sare, se pun la fiert, în puţină apă, cât să le acopere.

Burta curăţată şi fiartă, se umple cu compoziţia, încercând ca feliile de carne să fie cât mai frumos aranjate. Se toarnă zeamă fierbinte, se coase des, şi se înţeapă să nu crape. Apoi se pune la fiert în apă rece, pentru o jumătate de oră şi este dreasă cu o ceapă, foi de dafin, 1 pahar de vin şi boabe de piper. Pentru un aspect frumos se presează o zi întreagă între două funduri de lemn, se afumă în afumătoare, cu celelalte produse din carne de porc, şi este gata pentru Crăciun.

 

Varză călită:

Ingrediente:

1 varză acră sau dulce

un pahar de untdelemn

2 linguri de bulion, sare, piper, boia, cimbru, foi de dafin, cât crede fiecare

 

Mod de preparare:

Se toacă varza fideluţe, se spală bine; se încinge untura într-o tigaie cît mai mare, să ajungă la toată lumea, se pune varza şi se lasă un pic să se călească, la foc mic, amestecând continuu. Se toarnă bulionul, un pic de apă, piper, boia, chimen, cimbru, foi de dafin, eventual sare. Se dă la cuptor pentru o oră.

 

Sângerete:

Ingrediente:

1 litru de sânge de porc

500 g slănină

500 g orez

1 kg carne grasă de pe gât

500 g şorici

sare, piper, cimbru

 

Mod de preparare:

Se spală bine maţele în care se va pune la sfârşit amestecul de sângerete. Se fierbe în puţină apă carnea, şorici şi slănina. Orezul se fierbe separat, la fel şi sângele. După ce şorici şi carnea se toacă mărunt, slănina se taie cu cuţitul, totul se amestec, într-un vas, împreună cu o mulţime de mirodenii, plus o parte din zeama în care s-a fiert carnea. Maţul se umple cu această compoziţie şi se leagă la capete. Se mai fierbe pentru 10- 15 minute de la primul clocot, la foc mic, să se umfle bine orezul şi să se închege.

Cartaboşi:

Ingrediente:

maţe groase, bine spălate

măruntaie-inimă, ficat, splină

carne groasă de pe gât

2 cepe 500 g şorici

sare, piper, ienibahar, etc.

500 g orez fiert

 

Modul de preparare este acelaşi ca şi la sângerete.

 

Cârnaţi:

Ingrediente:

3 kg de carne macră de porc

3 căpătâni de usturoi

maţe

1, 5 kg slănină

sare, piper, cimbru

 

Mod de preparare:

Toate acestea se macină mărunt şi se introduc în maţe fără a fi fierte în prealabil, cum se întâmplă la sângerete şi cartaboşi. Se pun la afumat şi se consumă mai mult prăjiţi, uscaţi, fierţi, etc.

 

Cocioane:

Ingrediente:

cap de porc, picioare, limbă, urechi, şorici

1 ceapă, sare

1 căpătână de usturoi

bucăţele de carne

oase

 

Mod de preparare:

Se fierb toate acestea într-o oală mare, ore în şir, până se desprinde carnea de pe oase, cu sare şi ceapă. Se dezosează şi se aşează carnea în castroane. Usturoiul se pisează mărunt şi se amestecă cu zeama de la fiert, pentru a o parfuma. Se toarnă zeama peste carnea din castroane şi se dă la rece să se închege.

 

Ghinuşe:

Ingrediente:

pisat

carne macră, eventual ciuperci

slănină

cimbru, foi de dafin, sare

stomac de porc

 

Mod de preparare:

Se pune pisatul, împreună cu bucăţi mici de carne macră, cu slănina tăiată mărunt, cimbru cât cuprinde, foi de dafin şi sare, într-un stomac de porc, se leagă bine la capete şi se dă la fiert. Este un deliciu, consumându-se fie caldă, fie rece sau cu smântână.

 

Sarmale in foi de varza:

Ingrediente:

300 g carne de porc

300 g carne de vita

100 g orez

200 g costita afumata de porc

100 g ulei de floarea soarelui sau untura

2 capatani de varza murata

2 linguri bulion

boabe de piper negru, cimbru, 2 -3 frunze de dafin, sare si piper dupa gust

 

Mod de preparare:

Se da carnea prin masina de tocat (sita mijlocie), se amesteca cu orezul spalat cu apa rece, cu sare, piper, cimbru. Separat, se aleg foile de varza (fara rupturi), se spala si se taie in bucati potrivite. Separat se toaca subtire, frunzele de varza ramase. Din compozitia de carne pregatita se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, in mijlocul ei se pune putin din compozitia de carne (de marimea unei nuci), se impacheteaza in forma de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul inauntru, obtinindu-se forma de sarma. Se pune pe fundul unei cratite ulei, o parte din varza tocata si o parte din costita taiata feliute. Peste ele se pun pe margine, de jur imprejur sarmalele, intre straturi se pun feliute de costita, frunze de cimbru si boabe de piper, iar pe deasupra un strat de varza tocata si feliute de costita. Pe deasupra se pune restul de piper, cimbru, foile de dafin si se acopera cu apa amestecata cu bulion. Se lasa la fiert la foc mai intai mare pana fierbe apa si apoi mic, sub capac pana fierbe orezul cca 1 ora, apa scazand la jumatate. Se pune apoi la cuptor, la foc potrivit, pana scade apa si se rumenesc sarmalele cam inca 30-60 minute. Daca sarmalele nu au fiert, se mai adauga apa fierbinte.

 

Tocanita bihoreana:

Ingrediente:

500 gr carne porc (pulpa)

2 oua, 250 ml vin alb

250 ml bulion (sau pasta de rosii 2 linguri)

200 ml ulei (sau untura de porc)

piper macinat, sare, boia

250 gr creier porc

500 gr ciuperci proaspete

3 cepe

800 gr mazare de la conserva (normal se pune mazare proaspata fiarta)

1 legatura patrunjel.

 

Mod de preparare:

Carnea se taie bucati potrivite, se sareaza si se inabusa in 100 ml de ulei apoi se adauga apa cat sa-l acopere si se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie. Creierul il oparim in apa cu sare la care punem si un pic de otet, il scoatem si il taiem bucati mai marunte. In cantitatea de ulei ramasa se caleste ceapa, ciupercile taiate marunt se adauga bulionul, piper, sare, boia, creierul taiat, mazarea si jumate de legatura de patrunjel verde tocat marunt si il lasam asa 15 minute la calit amestecand mereu. Dupa cele 15 minute adaugam vinul, cele 2 oua proaspete si cealalta jumatate de patrunjel amestecand energic in cratita si apoi totul se rastoarna peste carne si impreuna se lasa sa mai dea in clocot cca 5-10 minute.

 

Gulas (Bograci) din Bihor:

Ingrediente:  

1-2 cepe

3-4 morcovi

1 ardei gras

2 rosii

600 g carne (preferabil de vita)

400 g cartofi

1 ou

faina, piper, sare, 1 lingurita cu varf Vegeta, 7 g chimion, patrunjel verde, putin ulei.


Mod de preparare: Se taie marunt ceapa, ardeiul si rosiile si se calesc in ulei (daca aveti un ceaun este si mai gustos). Se adauga carnea taiata cubulete, se calesc 3-4 minute impreuna, dupa care se pun 4-5 l apa, piper sare, si Vegeta, se lasa sa fiarba pana cind carnea este fiarta mai mult de jumatate. Chimionul se pune intr-un tifon legat cu ata si se pune in mancare. Se pun morcovii taiati feliute rotunde si cartofii taiati cubulete. Intre timp se fac galuste din ou si faina si cand toate sunt fierte se pun galustele taiate cu lingurita, in compozitie. La sfarsit se adauga patrunjelul taiat marunt. Cine doreste poate sa serveasca Gulasul cu ardei iute.

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY