Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Comuna Draganesti

Comuna Draganesti are mai mult de 450 de ani de existenta. În anul 2002, ing. Constantin Butisca lanseaza o monografie a comunei Draganesti, cu ocazia împlinirii a 450 de ani de la prima atestare a localitatii.

Comuna Draganesti se încadreaza în Depresiunea Beiusului, fiind marginita în SE, E si NE de Muntii Bihor si Muntii Vladeasa, în S, SV si V de Muntii Codru Moma, iar în NV si N de restul Depresiunii Beius.
În cadrul descris mai sus, comuna Draganesti se afla situata în partea de SE a judetului Bihor, la 6 km SE de orasul Beius, pe soseaua nationala E 79. Comuna Draganesti se învecineaza în partea de NV cu orasul Beius, în partea de V , Comuna Tarcaia (la 3 km), în S , Comuna Lazuri de Beius(la 10 km) si Comuna Rieni (la 10 km), în SE , Comuna Buntesti (la 8 km), în NE , Comuna Budureasa(la 21 km), iar în N , Comuna Curatele. Comuna este traversata de DN 76 Oradea- Deva si Celea Ferata Oradea – Vascau.

Istoric

Desi în documente apare la o data mai târzie decât alte localitati din Transilvania, exista certitudinea ca existenta localitatii se pierde în negura istoriei, ea având viata proprie si activitate înca din vremea stapânirii romane în Dacia, în perioada convietuirii dacilor cu romanii.
Comuna Draganesti este atestata documentar din anul 1552, sub denumirea de Draghanfalva care tradus în româneste înseamna Satul lui Dragan, datele fiind cunoscute de la manifestarea atestarii documentare a 425 de ani, comemorata la data de 11 decembrie 1977 si 450 de ani, comemorata la data de 14 septembrie 2002.

Unii sustin ca numele de Draganesti si l-ar fi luat de la un individ cu numele Dragan, care ar fi fost pe vremuri locuitor în comuna, al carui nume azi nu mai exista în comuna.
Altii spun ca în Muntii Bihorului exista Valea Draganului care a fost pe vremuri portiune de munte, pasune a comunei, si locuitorii din comuna s-au numit Draganestii.

Relieful

Comuna Draganesti este situata în Depresiunea Beiusului, la o altitudine ce variaza între 126 m (la Gradinari) si 419 m (pe Dealul Buduresii, în estul comunei).

Depresiunea Beiusului se încadreaza geomorfologic în Muntii Apuseni, unde gasim vai largi si terase etajate, terase aluvionale si piemontane, o serie de conuri de dejectie întinse, cu o mare bogatie de ape, precum si zone colinare. Relieful comunei este, de fapt, o lunca marginita la nord si la nord-est de dealuri cultivate cu vita-de-vie si pomi fructiferi.

Mai proeminente sunt dealurile din apropierea satului Talpe: Muncelul, Glemeiul, Dumbrava, Strimina, Bondorul, Dealul Viilor, Bistra, Dealul Lupsii si Fata Teleacului.

Clima

Clima comunei este cea specifica depresiunilor, fara vânturi intense, cu ierni mai blânde decât la câmpie, dar cu veri ceva mai reci si cu toamne mai placute si lungi. Repartitia teritoriala a valorilor medii ale temperaturii aerului prezinta particularitati determinate de neomogenitatea reliefului. În zona Stei-Beius, temperatura medie multianuala este în jurul valorii de 9-10 C. De-a lungul anilor s-a constatat ca în zona luna cea mai rece din an este luna ianuarie, cu valori medii multianuale între –1 C si –2 C, iar cea mai calda luna este luna iulie, cu temperaturi multianuale între 18 si 20 C. Frecventa anuala a zilelor de înghet este în jur de 90 de zile, dar au fost si 124 de zile de înghet (în 1973), respectiv 120 de zile (în 1976). Temperaturi maxime (peste 25 C) s-au înregistrat în 39 de zile în 1980 si în 38 de zile în 1963

Precipitatiile atmosferice

Regimul pluviometric al comunei se caracterizeaza printr-o medie multianuala de precipitatii cuprinsa între 650 si 750 l/m.p. Statia hidrologica din Beius a înregistrat 852 l/m.p. în anii 1964-1966, 1968-1970, 1974, 1977-1978, 1980.

Vant

În cadrul comunei Draganesti se poate observa o predominanta a circulatiei atmosferice pe directie vest-est, cu viteze ale vântului care se încadreaza în limite medii. Se înregistreaza viteze mai accentuate ale vântului pe timpul primaverii, corelate cu patrunderea unor mase de aer mai rece dinspre vest.

Localitati componente

- Mizies;
- Talpe;
- Livada Beiusului;
- Gradinari;
- Tiganesti;
- Belejeni;
- Pacalesti;
- Sebis;
- Pantasesti;

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY