Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Comuna Rosia

Comuna Rosia este situata în partea de nord a Depresiunii Beius, la poalele sudice ale Muntilor Padurea Craiului, pe cursul inferior al râului Valea Rosie. Comuna Rosia (2644 locuitori) îsi întinde cele 7252 ha pe dealurile premontane ale masivului Padurea Craiului si în luncile pâraielor Albioara si Soimus si ale vailor Pietrei Albe si Pietrei Negre, pe care sunt asezate cele doua sate componente, Rosia si Lazuri de Rosia, cu catunele lor – Curatura, Runcuri, Traditional Casa,Teis, Ponita, Farcu, Tarina si Orasu de Jos.
Situata la 70 de km de Oradea, pe DJ 764, comuna Rosia este pastratoarea unor bogatii subpamântene unicat în tara – minereul de bauxita -  dar si a unei salbatice frumuseti montane, cuprinsa în Cheile Albioarei, Cutilor sau Lazurilor, în care se deschid pesteri protejate de lege: Ciur Izbuc, Ciur Ponor, Pestera Vacii si Pestera Gruietu. Ocupatiile de suprafata ale locuitorilor zonei – cultivarea terenurilor agricole si cresterea animalelor, împletite de-a lungul anilor si generatiilor cu trudnica activitate miniera, au modelat fiinta oamenilor de aici, taria de caracter si robustetea faptei, grefându-se pe generozitatea gestului si bogatia sufletului. În aceasta simbioza se descifreaza esenta dragostei de frumos, de cântec si joc, exprimata la înalt nivel artistic de prestigioasa formatie de cântece si dansuri populare locale “Rosiana”, mândria si faima comunei în tara, dar si peste hotare.

Administratie

Comuna Rosia are în componenta doua sate: Rosia, satul de resedinta, si Lazuri. Se învecineaza la nord-vest cu comuna Dobresti, la vest cu comuna Pomezeu, la sud cu comuna Cabesti, la est cu comuna Bratca, iar la nord-est cu comuna Suncuius.

Relieful

Comuna Rosia este situata într-o zona preponderent muntoasa, la o altitudine de pâna la 1020 m, cuprinzând zone de dealuri înalte si munte, cu paduri întinse de foioase si rasinoase, pasuni si vârfuri de stânci golase. Bogatiile naturale ale comunei sunt: calcarele, padurile si zacamintele de bauxita.

Hidrografia

Reteaua hidrografica a comunei este formata din mai multe cursuri de ape, ce formeaza chei adânci cum sunt Cheile Albioarei, Cheile Lazurilor si Cheile Vaii Cutilor, care sunt de un pitoresc deosebit.

Obiective turistice

Biserica din lenm cu hramul „Sfântul Nicolae” (1779, cu unele modificari din 1900) din satul Lazuri

Pesterile Ciur-Izbuc si Ciur-Ponor, situate în Muntii Padurea Craiului, în bazinul superior al pârâului Rosia, într-o dolina uriasa (Groapa Ciur) din platoul carstic Runcuri.

Pestera Vacii

Pestera Grust

Pestera Farcz

Infrastructura

Conducta de apa potabila deserveste 60% din localitate. Comuna este racordata la reteaua electrica pe toata suprafata. Nu exista retea de gaz sau canalizare. A început asfaltarea drumurilor, si de asemenea este începuta introducerea retelei de telefonie fixa. Si serviciile de televiziune prin cablu sunt accesibile pentru jumatate din gospodariile comunei. Benzinaria se gaseste la 9km de centrul comunei.

Economia:

Principala activitate economica a locuitorilor comunei este cresterea animalelor, dat fiind faptul ca dispun de suprafete mici de teren arabil, având în schimb fânete si pasuni.

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY